22 Temmuz 2013 Pazartesi

Kitap Dostları, Kitap Tur #6 | Neil Gaiman - Anansi Boys / Anansi Çocukları | Kitap Yorumu

Anansi Çocukları 
Kategori: Roman, Fantastik, Mitoloji, Macera
Yazar: Neil Gaiman (Çeviren: Murat Özbank)
Üretici: İthaki Yayınları
Liste Fiyatı: t 22,00
Sayfa Sayısı: 384
Karanlık, korkutucu ve büyülü dünyalara eğlence, mizah ve samimiyetle bambaşka bir tat kazandıran Neil Gaiman, bu kez okurunu, yeryüzü üzerinde söylenegelen tüm öykülerin sahibi örümcek-tanrı Anansi'nin ve çocuklarının macerasına kulak vermeye çağırıyor.

Her şey Şişko Charlie'nin, ölen babasının aslında bir tanrı olduğunu öğrenmesiyle başlar. Bu yetmezmiş gibi Şişko Charlie, Örümcek adında gizemli bir kardeşi olduğunu da öğrenir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır; insanlar için de, tanrılar için de...
Herkese merhaba *-* Kitap Dostları'yla 6. kitap turuna hoşgeldiniz. Bu turdaki konuğumuz Neil Gaiman - Anansi Çocukları. Üç gün sürecek, oldukça eğlenceli bir tur hazırladık.  Üstelik bu sefer birbirinden değerli iki konuğumuz var :) Tuğçe'nin Kitaplığı ve Mai Kalem'e çok teşekkürler. Umarım turumuzu beğenirsiniz. Anansi Çocuklarını kazanacak şanslı iki kişiden biri olmak için çekilişe katılmayı unutmayın.

Şimdiii gelelim bu turda sizleri nelerin beklediğine


Neil Gaiman'a boş yere edebiyatın rock starı demiyorlar abi. Adam üzerinizde öyle bir etki bırakıyor ki, uzun süre kendinize gelemiyorsunuz. Şunları yazarken bile tam olarak kendimde olduğumu söyleyemem *-* Ne bileyim, sanki bir şeyler eksik kaldı gibi. Kötü manada demiyorum tabi bunu. Uzun soluklu serilere alışınca, böyle bir anda kopuvermek zor geliyor. Örümcek'i de, Şişko Charlie'yi de çok özleyeceğim kesin.


Anansi Çocukları, muhteşem bir kitap. Kitabın konusu size bir yerlerden tanıdık gelse bile -ki eminim gelecektir.- işin içine Neil'in hayal gücü girdiğinde, o hikaye bambaşka bir şeye dönüşüyor. Bunun tam olarak ne olduğunu söyleyemem. Neil okuruysanız, ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Ha yok ben henüz Neil'le tanışmadım diyorsanız, okuyup görmeniz gerekiyor.

Charlie Nancy, -ya da herkesin ona seslendiği şekilde Şişko Charlie- evlilik hazırlıkları yapan, senden benden çokta bir farkı olmayan, sıradan bir adam. Hayır, hayır; aslına bakarsan tam olarak sen-ben gibi değil. Biz, onun kadar pozitif yaklaşmıyoruz hayata. O daha böyle bir etliye-sütlüye karışmadan yaşayan, sıradan işlerde çalışıp, sıradan bir hayat süren, sessiz-sakin, dünya üzerinde bulunan bütün canlılarla anlaşabilecek kadar uyumlu bir adam. Aranızda, "O ne öyle be!" diyenler vardır eminim. Yani sonuçta böyle bir adamın başına ne gibi bir olay gelebilir öyle değil mi? Ancak dediğim gibi, işin içine Neil girince her şey olabilir.


Her şey Şişko Charlie'nin, babasının ölüm haberini almasıyla başlıyor. İkisi hiç bir zaman anlaşamamış olsa da, cenaze yani bu katılmadan olmaz. Ne var ki gittiği yerde onu bekleyen tek şey babasının cenazesi de değil. Bay Nancy'nin ölümüyle birlikte, bu zamana kadar Şişko Charlie'den saklanan gerçeklerin ortaya çıkma zamanının geldiğine inanan Bayan Higgler'ın anlattıklarından sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Babasının Örümcek-Tanrı Anansi olduğunu ve kendisinden gizlenen bir de kardeşi olduğunu öğrenen Şişko Charlie; bu anlatılanlara inanmak yerine bilindik, güvenli ve sakin yaşantısına dönmeyi tercih ediyor. Bunu yaptığı için haksız olduğunu da söyleyemeyiz herhalde. Bay Nancy her zaman farklı bir adam olmuş tamam ama Tanrı mı? Ne yani şimdi, Şişko Charlie de yarı-tanrı mı oluyor? Ya kardeş olayına ne demeli? Tanışmak isterse bir örümceğe haber vermesi yeterliymişte, kardeşi onu muhakkak bulurmuşta, falanda filan. Oradan bakınca hiç inanılacak şeyler gibi duruyorlar mı? Her ne kadar inanılmaz gibi dursa da, bütün o söylenenler gerçek. Yani biraz şüphe ve bolca alkolün etkisiyle küçük bir örümceğe fısıldanan sözler, iki kardeşi bir araya getirmeye ve imkansızı gerçek yapmaya yeter de artar bile.

Şişko Charlie, ne kadar uyumlu, sessiz-sakin, utangaç bir karakterse; Örümcek'te bir o kadar kendini beğenmiş, sorumsuz, kaygısız ve öz güveni sarsılmaz biri. Birbirinden bu kadar farklı iki karakterin yan yana gelmesi sonucunda iyi şeyler olacağını ummuyordum gerçi ama, bu kadarını da beklemiyordum. Örümcek'in hayatına girmesiyle birlikte Şişko Charlie için hayat daha da çekilmez bir hal almaya başlıyor. Çünkü Örümcek'in bir dur-durak noktası yok. Adam, kendi zevkleri uğruna her şeyi yapabilir. Mesela, kardeşinin hayatındaki insanlara -kız arkadaşı, patronu vs.- kendini Şişko Charlie olarak tanıtır ve o insanlar bunu sorgulamadan kabul ederler. 

Zaten asıl büyük olaylar da bundan sonra başlıyor. Örümcek'ten tek başına kurtulamayacağını anlayan Şişko Charlie, Bayan Higgler ve arkadaşlarının yardımı ile Tanrılarla anlaşmaya oturuyor. Tek bir isteği var o da Örümcek'in hayatından defolup gitmesi. Tabi burada tanrılarla anlaşmaya oturmaktan bahsediyoruz. Ben onların daha önce karşılık almadan bir şey yaptıklarını  hiç görmedim. Nitekim bunda da değişen bir şey yok. Ancak bu sefer istenilen şey, Şişko Charlie henüz farkında olmasa da başlangıcı çok eskilere dayanan bir kan davasını gün yüzüne çıkaracaktır.

Bundan sonra yaşananları okuyup, kendiniz görmelisiniz. Olayların devamını anlatıp heyecanınızı kaçırmak istemiyorum çünkü Anansi Çocukları gerçekten ama gerçekten harika bir kitap. Ama bak şunu çok rahat söyleyebilirim ki, kitapta işlenen konu sadece Şişko Charlie ve Örümcek arasındaki ilişki değil. Ana konumuz bu tabi ama, onun etrafına işlenmiş soluk kesen bir polisiye, muhteşem bir mizah, mitoloji ve bildiğimiz çoğu esere harika göndermeler var. Ancak işin en güzel kısmı bütün o yaşananları Neil'in size bir masal gibi anlatması. Doğruyu söyleyin harika değil mi?

Kitabı ne kadar çok sevdiğimi ve okurken ne kadar keyif aldığımı umarım sizlere aktarabilmişimdir. Benim size tavsiyem, en kısa zamanda bu kitabı alıp okumanız. Hatta kendinize almışken, arkadaşlarınıza da birer tane hediye edin. İnanın çok mutlu olurlar *-* Neil harika bir yazar. Eğer onunla henüz tanışmadıysanız, Anansi Çocukları sizin için muhteşem bir tanışma kitabı olacaktır. Bir sonraki kitap yorumunda görüşünceye kadar hoşçakalın.
Katkılarından dolayı İthaki Ailesi'ne teşekkürler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...