27 Nisan 2013 Cumartesi

Ally Carter - Heist Society/Hırsızlar Sosyetesi İncelemesi

Hırsızlar Sosyetesi (Heist Society #1)
Kategori: Roman, Genç-Yetişkin, Gizem, Macera
Yazar: Ally Carter
Üretici: Delidolu
Liste Fiyatı: t 18,00
Sayfa Sayısı: 280
HIRSIZLIK BİR MESLEK SAYILABİLİR Mİ?

Belki hayatını bu meslek üzerine kurmuş insanlar, hatta aileler olduğunu bilmek tüylerinizi ürpertebilir. Ama Katarina'nın heyecanlı ve "eğlenceli" dünyası size tüm ön yargılarınızı unutturacak.

Dünyanın en seçkin müzelerinden biri için planlanan soygun, özünde iyiliğe hizmet etmeli; eserlerin gerçek sahipleriyle buluşmasına, parçalanmış bir aileyi bir araya getirmeye ve biraz da... Üzeri örtülen bir aşkın su yüzüne çıkmasına.
Hırsızlar Sosyetesi heyecanla, merakla, keyifle okundu ve bitti ^-^ Soygunlarla ilgili kitapları okumayı seviyorum. İnce detaylara gömülüp, her türlü ihtimali düşünürken başımı ağrıtmak hoşuma gidiyor. Neden bu kadar çabalıyorum bilmiyorum. Sanki dersin profesyonel hırsızlara taş çıkarırım yoo halbuki tel tokayla bile kapı açamayan bir adamım. Tamam hakkımı yemeyeyim şimdi kendimin, anahtarı evde unuttuğumda kredi kartı yada pet şişeyle kilitsiz kapıları açabiliyorum ama kilitli kapılar hala büyük engel :) Ne bileyim seviyorum be abi. Bütün o detaylar, planlar, heyecan vs. Başkasına ait olan bir şeyi almayı doğru bulmuyorum orası ayrı ama hadi hak verin hanginiz Ocean's serisini izlerken heyecanlanmadınız?


Hırsızlar Sosyetesi, aynı büyük aileye dahil, birbirini tanıyan, farklı karakterlere sahip ama birbirinden yetenekli altı kişinin iki haftalık yoğun tempolu soygun macerasını anlatıyor. Aslında yedi kişiler ama yedinci aralarına sonradan katılıyor ve sanırım onu serinin ilerleyen kitaplarında bol bol göreceğiz. Ha bir de siz varsınız tabi. Kitap, okuyucuyu o kadar içine çekiyor ki olayların göbeğinde gibi hissediyorsunuz. Bu yedi kişiyi bir araya getiren şeyse Katarina yani namı diğer Kat'in babasının tehlike altında olması.

Şimdi biraz başa dönelim. Kat için hırsızlık gündelik yaşamının bir parçası. Annesi ve babası'da işinin ehli kişiler oldukları için en iyilerden ders alarak büyümüş. Aslına bakarsanız Kat hırsızlardan oluşan büyük bir aileye mensup. Bu onların mesleği olmuş artık. Hırsızlık dedikte ev soygunu yada kap-kaç falan gelmesin aklınıza. Büyük, detaylı, ince işlenmiş, bol karlı soygunlar yapıyorlar. Annesinin ölümünden sonra Kat ve babası birlikte çalışmaya başlamışlar ve başarılarından dolayı isimlerinden sıkça söz ettirir olmuşlar. Tabi bu şöhretin dezavantajları da yok değil. İşte bu yüzden bütün bu tempodan, saklanarak ve temkinli yaşamaktan sıkılan Kat, daha normal bir hayat sürmek amacıyla ailesini terk edip, herkesten uzakta bir yatılı okulda yaşamaya başlar. Eğer birisi Arturo Taccone'in paha biçilmez tablolarını çalmasaydı yada daha doğrusu bu soygun Kat'in babasının üstüne kalmasaydı, Kat okuluna devam edip, hep istediği normal yaşamına devam edebilirdi. Ancak babasının hayatı tehlikedeyken bunu yapması imkansız.

Her ne kadar olağanüstü korumalarla güvence altına alınmış bu tabloları çalabilecek tek kişi Kat'in babası gibi dursa da, gerçekten o yapmamıştır. Ancak Arturo buna kesinlikle inanmaz. Kat'e tabloları bulup getirmesi için iki hafta süre tanır. Eğer iki hafta içinde tablolar geri gelmezse babasının hayatı tehlikeye girecektir. Kat işinde en iyilerden biri bu tartışılmaz ancak bu kadar kısa süre içinde kimliği belirsiz hırsızı bulup, çalınan tabloları tekrar çalmak büyük bir iş. Bu büyük iş için de eksiksiz bir plan ve iyi bir ekip gerekmektedir.


Hırsızlarla dolu bir aileden gelmenin avantajları da yok değil tabi. İyi bir ekip oluşturmak istediğinde en iyiler tarafından yetiştirilmiş birkaç kişi bulmak zor olmuyor. Hatta Kat'in babası sevilen biri olduğu için bunu bir görev değil de yardım olarak görüyorlar. Ekip hazır ama asıl problem planlama. Çünkü hırsızın kim olduğu belli değil. Böyle bir soygunu yapabilecek kişilerin sayısı fazla değil o yüzden kişi listesini daraltma olanakları var. Birde nasıl bir yol izlediğini çözerlerse işler daha da kolaylaşacak. Bu yüzden ilk iş bu adam gibi düşünmek.

Kat'in grubunda bir grupta olmasını istediğimiz her şey var. Kat zaten asıl kızımız, olaylar onun ağzından anlatılıyor. Yatılı okulda geçirdiği zaman onu biraz paslandırsa da hala muhteşem. Asıl oğlan milyoner 5. W.W Hale. Gerçek ismi büyük bir sır. Kate dahil gruptaki hiç kimse W'ların ne olduğunu bilmiyor. Kat sürekli tahminlerde bulunsa da ismini bulabilmiş değil. Kitapta bu konu irdelenmemiş olsa da farklı bir tanışma hikayeleri var. Uzun zamandır tanışıyorlar. Birbirlerine karşı boş olduklarını sanmıyorum. Hale'in ekonomik durumu gruba büyük katkı sağlıyor. Gabrielle, Kat'in kuzeni. Biraz kibirli bir tip ama güzel, hızlı ve cazibesi çoğu yerde inanılmaz işe yarıyor. Nick, gruba en son dahil olan kişi. Biraz gizemli bir karakter. Aileden biri değil, zaten gruba alınması da tesadüf sonucu. Simon, grubun dahisi. Her türlü teknolojik cihaz konusunda bilgisi var ve planlama yaparken onları sergilemekten çekinmeyen biri. Hamish ve Angus, namı diğer Bagshaw kardeşler. Hemen her şeyle eğlenebilen  grubun sempatik elemanları. Bu yardım, geçmişte yaptıkları bir hatayı telafi etmelerini sağlayabilir. Sağlamasa bile Kat'in babasını çok seviyorlar o yüzden gruba dahil olmak için düşünmemişler bile.

Hırsızlar Sosyetesi gerçekten çok eğlenceli bir kitap. Bölüm başlarında bulunan geri sayımlar tempoyu her daim yüksek tutuyor. Karakterler doğru kullanılmış, planlar mükemmel, okudukça içine çekiliyorsunuz. Sadece soyguna odaklanmış bir kitap değil. İçinde Müzeler, resimler, aileler, güvenlik sistemleri ve daha bir çok şey var. Kitapla ilgili dikkatimi çeken şu oldu. Kat'in neden sıkılıp kaçtığını, Hale ile nasıl tanıştıklarını, geçmişte yapılan diğer soygunlardaki puslu kalan kısımları aydınlatmıyor. Örneğin bir hırsızlık teriminden bahsediyorlar, onlar kendi aralarında onu şurada kullanmıştık olmaz diyor ama neden olmayacağını orada nasıl çuvalladıklarını bilmiyoruz. Geçmiş değilde Kat'in geri dönüp olayların başladığı zamandan sonrasını anlatıyor. İşin aslı geçmişlerini öğrenmeyi çok isterim. Özellikle Hale ve Kat'i bu kadar sevmişken.

Hırsızlar Sosyetesi, serinin ilk kitabı. Diğer kitaplarda karakterlerin geçmişlerinden biraz daha bahsedeceklerine eminim. Sıkılmadan, keyifle okudum. Kitabın kapağını, sayfa kalitesini ve çevirisini çok beğendim. İlerleyen kitaplara dair beklentim yüksek. Eğer sizde benim gibi soygun hikayelerini seviyorsanız, fazla düşünmeyin hemen bir tane edinin. Son olarak incelemem için Hırsızlar Sosyetesi'ni bana yollayan Delidolu Ailesi'ne çok teşekkür ederim.


4 yorum:

  1. Soygunlarla ilgili dizileri severim ben de :)
    Listeme ekledim bu kitabı ^_^

    YanıtlaSil
  2. Bende kitaplığım yeri olmasını istediğim bir kitap ön okumasını yapmıştım merak etmiştim şimdi sizin yorumlar da eklenince tam oturdu :) Tşkler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim kesinlikle kitaplığınızda bulunmalı :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...