20 Mart 2013 Çarşamba

Brodi Ashton - Everneath/Yerkara İncelemesi


Yerkara (Everneath #1)
D&R Goodreads
Kategori: Roman, Mitoloji, Genç-Yetişkin, Fantastik
Yazar: Brodi Ashton (Çeviren: Alkım Doğan)
Üretici: DEX
Liste Fiyatı: t 22,00
Sayfa Sayısı: 336
Aşk, ölümsüzlük ve kaybedişin dramatik hikâyesi.
Nikki altı ay önce, birden ortadan yok olmuştu.
Nikki bu süre boyunca yerin altında, Yerkara adı verilen bir diyarda yaşamıştı; zaman burada farklı işliyor,
bambaşka yollarla besleniliyordu.
....
Nikki, Yeryüzeye, eski yaşamına ve sevgilisi Jacke veda etmek için geri döndü. Geçmişi unutmak ve hayatına devam etmek istiyor ama Yerkaraya döneceğine söz verdi.
Çünkü Cole onu bekliyor.
Cole, Nikkiyi baştan çıkarıp Yerkaraya gelmesi için kandırmıştı.
Şimdi de Yerkaranın yönetimini ele geçirmeye karar verdi ve bunun için Nikkiye ihtiyacı var:
Nikki Yerkaraya dönüp Coleun kraliçesi mi olacak, yoksa Yeryüzeyde Jackle mi kalacak?

"Ashtonın ilk romanı çok katmanlı ve merak uyandırıcı.
Yazar özlemenin, kaybolmanın ve hayatta kalmanın doğasını araştırırken Osiris, Orpheus ve Persephone
gibi mitlerden ilham alıyor."
Publishers Weekly
 Persephone - Hades mitinin modern versiyonuyla karşılaşacağımı sanarken Eurydice - Orpheus ikilisiyle karşılaştım. Daha farklı geldi, daha bir fazla sevdim. Mitoloji ile ilgilenirim, ana hatlarıyla neyin nereye gideceğini az çok çıkarabilirim ama her karakteri tanımam imkansız tabi. Bu yüzden yeni karakterle karşılaştığımda yerime güzelce kurulup, kendimi bırakıyorum hikayeye.

Yerkara, dostluğun, vefanın, kederin, mücadelenin, fedakarlığın ama en çok imkansız aşkların hikayesi. Yazar Eurydice ve Orpheus'un hikayesini baz almış bunu günümüze ustaca uyarlayıp bizlere sunmuş. Bilmeyenler için Eurydice ve Orpheus'un öyküsü kısaca şöyle:

Evridiki (Eurydice) bir gün Aristaeus’tan kaçarken ayaklarına bir yılan dolanır. Sevgilisi bu yüzden ölüp yeraltına (öte-âleme) gidince, sevgilisini kaybeden Orfe (Orpheus) de ona kavuşmak için büyük çabalar gösterir, ilahlardan yardım görme umuduyla, özlem içinde çalgısını çalıp dururken harikulade, ahenkli müzikler yaratır. Orfe’nin sevgilisine kavuşma çabalarına sonunda bir yanıt gelir. Sevgilisine kavuşacaktır, fakat bir koşul vardır: Bu da, sevgilisi yeraltı aleminin karanlıklarından ışığa çıkana kadar onun yüzüne bakmaması koşuludur. Böylece ilâhî yardımla, sevgilisi, aether (esîr) katlarından çıkıp yükselmeye başlar, fakat tam ışığa çıktı çıkacakken Orfe dayanamaz, ardından gelen sevgilisini görmek için dönüp geriye bakar. Bu büyük hatasından ötürü de sevgilisine kavuşamaz, Evridiki karanlıklara geri döndürülür. Bir anda bütün çabalar boşa gitmiştir. -Kaynak: Vikipedi-

Yerkara, Sonsuzyaşamcı'ların yaşadığı ve buraya getirdikleri kurbanların enerjileriyle beslendikleri, cennet yada cehennemden tamamen farklı, sonsuzluğun formülünü bulmuş kişilerin yaşadığı bir yer. Kitap, Nikki'nin gözlerini Yerkara'da açtığı sahneyle başlıyor. Yanında bedeninin yakınlık duyduğu Cole aklında ise unutmayı reddettiği bir yüz. Yüzün ismi yok, hatırlamıyor. Nikki geçmişe dair bir çok anısını ve duygularını beslenme esnasında kaybetmiş. Ama o yüz inatla gözlerinin önünde belirmeye devam ediyor. Henüz bilmese de Nikki  buraya getirilen diğer kurbanlardan farklı. Çünkü bir asır süren beslenme sonucunda hem hayatta kalmış hem de hala genç. Cole, ona kendisiyle gelip Sonsuzyaşamcı olma şansını sunsa da Nikki, adını hatırlamadığı yüze kavuşmak için eve dönmeyi tercih eder. Ve macera başlar

Yeryüzey'e yani dünyamıza dönen Nikki fark eder ki buradaki hayatı sınırlı. Yeniden Yerkara'ya dönmesi gerekecek. Madem öyle elindeki zamanı iyi değerlendirip insanların, özellikle adını hatırlamadığı yüzün sahibi yani sevgilisi Jack'in onun hakkındaki kötü düşüncelerini ortadan kaldırmak için çabalamaya başlıyor. Kimseye bir şey demeden bir anda ortadan kaybolup altı ay sonra hem fiziksel hemde duygusal olarak çökmüş vaziyette dönünce insanlar ne oldu bu kıza? Kaybolduğu süre boyunca nerdeydi? Uyuşturucumu kullandı? Pis işlere mi battı acaba diye merak ediyor haliyle.

Nikki'nin Yeryüzey'de geçirdiği her an kıymetli çünkü dönüş günü yaklaşıyor. Konusu gelmişken açıklayayım. Nikki, dünyaya dönmeyi tercih ettiğinde onunla birlikte bir gölge geliyor. Gölgenin şöyle bir olayı var ki dönüşe ne kadar zaman kaldığını buna bakıp anlayabiliyorsun tabi Nikki'ye iyilik olsun diye verilen bir şey değil. Üstünde olduğu sürece seni almaya gelen Yerkara tünellerine yerini belli ediyor. Anlayacağın kaçamıyor, saklanamıyorsun.

Ailesi ve Jack'le arasını düzeltmeye çalıştığı yerler oldukça etkileyiciydi. Özellikle Jack'le birlikle bebe adımlarıyla ilerlediler. İkisi de deli gibi aşık, birbirlerine özlem duyuyorlar ama ortada büyük bir sorun var, tüneller! Nikki, yaşadığı şeyleri anlatsa alacağı tepkiden korkuyor ki zaten inanılası değil. Düşünsene sevgiline böyle bir şey anlattığını dalgamı geçiyorsun der, baktı ısrar ediyorsun ruh ve sinir hastalıklarına götürür metanetle elini sıkar yanında olduğunu bunları aşacağınızı falan der *-* Ayrıca hadi oldu da Jack inanıp kabullense yeniden birlikte olsalar Nikki geri dönmek zorunda Jack'e tekrar aynı acıyı yaşatmak istemiyor. Aşkın bu kadar imkansızı iç acıtıcı abi. Ha bu arada ben Cole'u -adı batasıca- unuttum. Onun da Nikki hakkında farklı planları var. Neden olduğunu bilmiyoruz ama Nikki'ye ihtiyacı var. Eğer Nikki kendini tünellere -ikidir adı geçiyor nedir bu tüneller demeyin okuyun görün- teslim ederse bu planları suya düşer. Bu yüzden Nikki'yi Jack'e yada tünellere kaptırmak gibi bir niyeti yok. Eline geçen her fırsatta ikilinin arasını açmaya çalışıyor. Tam toparlanıyor gibi oluyor tay-tay adım atacak Cole bir anda belirip  ortalığı bulandırıp gidiyor.  Tabi bazı bölümlerde Niki'yi sadece planları için mi istiyor yoksa ona aşık olduğundan mı Jack'e bu kadar takık diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bir asır boyunca birinin duygularından beslenip sonunda o, sen olunca aşk olur mu? Bir yerden sonra Cole'u anlamaya çalışmaktan vazgeçtim. İkinci kitapta çözülecek sırlardan biri o. Meseleye Jack penceresinden bakınca güvensizliğin ve aralarındaki ilişkinin çıt kırıldım olmasını anlıyorum aslında. Büyük bir aşk var arada ve birbirlerinden kaçınmalarını karşı tarafı kırmamak istemelerine bağlıyorum ama kırmayacağına güvenmek gerekmez mi? Evet Jack sağlam bir karakter ve Nikki için her şeyi yapmaya hazır. Kitabı okurken onu çok sevecek hatta yeri geldiğinde Nikki'yi ona layık bulmayacaksınız. 

Tabi kitap sadece Nikki-Jack-Cole üçlüsünün halleriyle Nikki'nin ilişkilerini toparlamasından bahsetmiyor. Bölümler ilerledikçe Sonsuzyaşamcı'lar hakkında daha çok şey öğreniyoruz. Nikki ve Jack için bir umut var mı? Nikki için kurtuluş yolu varmı? Aşk için nelerden  fedakarlık yapılabilir? Bütün bu soruların ve daha fazlasının cevabını öğrenmek için kitabı okumanız gerekiyor. 

Yazarın dili sade ve oldukça sürükleyici. Nikki'nin Yerkara'ya gitmeden önceki zamanları ile Yerkara'dan döndüğü kısımlar arasında yapılan geçişler okumayı eğlenceli hale soktuğu gibi, Nikki'nin neden Yerkara'ya gittiğini, onu buna neyin sürüklediğini, Jack ile olan aşklarının nasıl başladığını daha kolay öğrenmemizi sağlıyor. Ayrıca bölüm başlarında Dönüş'e ne kadar kaldığını gösteren ibareler tempoyu her daim yüksek tutuyor.

2. kitap Everbound'un çıkmasını beklerken, Cole ağzından anlatılan ve birçok olaya ışık tutacağına inandığım 1.5 diye tabir edilen Neverfall'ı okuma şansı elde edebiliriz. DEX duy bunu *-* Cole hakkında daha fazla bilgi için bekleyen çok kişi var.

Serinin kapakları da çok güzel
Neverfall

Everbound

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...